Storbritannien

Brittisk pastor: Upploppen inte bara en fråga om höger­extremism

De våldsamma protesterna i Storbritannien, med bilar som satts i brand, har sin grund i onda andemakter, menar brittiske förkunnaren Alistair Scott.

I flera svenska medier framställs det som om upploppen i Storbritannien endast handlar om höger­extremism. Den brittiske förkunnaren Alistair Scott uppfattar dock oroligheterna som en del av ett större skeende.

Publicerad Senast uppdaterad

För drygt en vecka sedan mördades tre unga flickor i England. Sedan dess har landet skakats av våldsamma upplopp som spridit sig till flera städer.

– Situationen är mycket utmanande. Såväl för regeringen, polisen som fredliga människor, säger Alistair Scott, som är missionsansvarig i församlingen Kingdom Faith med hemvist strax utanför London, i en telefonintervju med Världen idag.

Alistair Scott har tidigare bott i Uppsala och är därmed väl bekant med det svenska samhället. Flera svenska medier ger bilden av att det är högerextremister som i grunden är de skyldiga till de våldsamma upploppen.

Scott delar inte den bilden. Han menar att det i grunden inte handlar om politik, utan om att frustrerade människor likt fotbollshuliganer ger sig ut på gator och torg för att fajtas. På sociala medier underblåses dessutom aggressiva stämningar som sprider sig.

Frustration är en av faktorerna bakom protesterna, menar pastorn Alistair Scott.

Pastorn påpekar vidare att det som sker inte kommer som en blixt från klar himmel. Han nämner högljudda och stökiga propalestinska aktivister som uttrycker hat mot Israel som en faktor med betydande påverkan på samhällsklimatet.

– Jag vet att ni i Sverige har samma problem, säger Scott. 

Bilder visar också att det förekommer palestinska flaggor vid motdemonstrationer mot upploppen, motdemonstrationer som beskrivs som ”antirasistiska”. 

Vi vet att Jesus själv, i Matteus 24, profeterat om att laglösheten ska öka och kärleken kallna.

Alistair Scott

Djupast sett menar pastorn dock att upploppen har andliga orsaker. 

– Det är en attack mot vår nation på det andliga planet. Det startade på en plats och sprider sig nu, säger han.

– Men det goda är att vi som är kristna kan be emot dessa andemakter. Vi ska också be om mycket visdom till regeringen och till polisen.

Den troende som läser i sin bibel behöver inte bli överraskade av det som sker, betonar han.

– Vi vet att Jesus själv, i Matteus 24, profeterat om att laglösheten ska öka och kärleken kallna. Det som sker är inte oväntat, men den som håller ut till slutet ska bli räddad, säger Alistair Scott.

 

Powered by Labrador CMS