Natur

Blå bränn­maneter dyker upp på västkusten 

Den blå brännmaneten blir sällan över 15 centimeter i diameter i svenska vatten.

Den blå brännmaneten har gjort comeback på västkusten i sommar. Två barn som tror sig ha hittat ett exemplar är Julia och Oskar Lidbrandt.

– Jag blev rätt så rädd när jag såg den, säger Oskar.

Publicerad Senast uppdaterad

De flesta som brukar bada på västkusten har antagligen sett både genomskinliga öronmaneter och en och annan röd brännmanet. Men i år finns det chans, eller risk, att även se en blå brännmanet.

Maneten är inte ny i svenska vatten, men dyker endast upp vissa år och i år tycks den förekomma på osedvanligt många ställen. Det har i alla fall rapporterats in fler exemplar än under tidigare somrar, uppger TT.

Oskar Lidbrandt.

Två barn som plötsligt fick syn på en blå manet då de befann sig på en brygga vid sommarstugan i Skepparkroken, utanför Ängelholm, är Julia och Oskar Lidbrandt.

– Jag hade hört på radio att det har kommit blå brännmaneter, så jag förstod att det var en sådan, säger nioårige Oskar, men betonar att det var hans storasyster som såg den först.

Trots att de båda barnen var ganska rädda kände de att de var tvungna att vidta åtgärder.

– Jag tänkte: ”Det här kommer inte leda till något bra. Det är bäst att vi tar upp den”, berättar Oscar.

Sagt och gjort – barnen hämtade sin krabbfiskarhåv och hade snart fångat upp den blå inkräktaren.

Maneten hade en blå kärna som såg ut lite som en sol med mängder av strålar, och barnens mamma Helena Lidbrandt kunde senare konstatera att den såg likadan ut som en blå brännmanet i ett videoklipp på nätet.

Kommer ni våga fortsätta bada nu?

– Ja, det kommer jag, säger Julia utan att tveka.

– Ja, men jag kommer vara mer uppmärksam. Jag kollar efter blå brännmaneter varje dag, säger Oscar. 

Oskar och Julia Lidbrandt.
Oskar och Julia Lidbrandt ville se till att ingen brände sig på den blå maneten som de hittade.

Hur det kommer sig att arten har dykt upp just i år är inte helt klarlagt. Enligt Doris Björling, manetforskare vid Göteborgs universitet, finns det studier som visar att den blå brännmaneten har möjligheter att bli ännu fler vid höjd vattentemperatur i haven.

– Men det går inte att säga säkert. Konkurrens, strömmar och mattillgång i manetens olika livsstadier spelar in, säger hon till TT. 

Blå brännmanet

  • Blå brännmanet, även kallad blåklintsmanet, kan bli 30 cm i diameter. I svenska vatten blir den sällan över 15 cm.
  • Manetens klocka är klarblå till violett, med mörkare ton inne i maghålan och ljusare blått vid klockans kant. Klockan kan i undantagsfall även vara blekgul eller gråaktig.
  • Blå brännmanet finns längs Sveriges västkust och trivs inte i bräckt- och sötvatten, till skillnad från den röda brännmaneten.
  • Den blå brännmaneten lever nära vattenytan.

Källa: Nationalencyklopedin/artfakta.se/TT

Powered by Labrador CMS