Evolutionsdebatt

Björn Ranelid: Evolutions­läran är en teori – inte en orubblig sanning

Författaren Björn Ranelid ifrågasätter dem som hävdar evolutionsteorin som obestridlig fakta.

Evolutionsläran och Big bang-teorin är teorier utan obestridlig fakta bakom. Det säger författaren Björn Ranelid när han konfronteras i SVT:s program 30 minuter.

– Det åläggs alla fysiker att kunna förklara hur något kan skapas ur intet, säger han. 

Publicerad Senast uppdaterad

SVT:s intervju med Björn Ranelid berör inledningsvis hans senaste bok Låt solen lysa över alla barn, ett alster han beskriver som en hyllning till kunskap, bildning och lärdom. Programledaren Anders Holmberg konfronterar Ranelid med anledning av att han beskriver Big bang som en teori om universums tidiga utveckling samt vidhåller att evolutionen inte är obestridlig fakta.

– Före Big bang fanns inte tid, inte rum och inte materia. Så det åläggs alla fysiker, teoretiker, att kunna förklara hur något kan skapas ur intet, säger Ranelid i programmet.

Anders Holmberg undrar om författaren verkligen anser att Big bang är en tro och inte vetenskaplig fakta.

– Det är klart att det är en tro. Det är inte en orubblig sanning, säger Ranelid.

Holmberg upprepar att evolutionsläran och Big bang ses som vetenskapliga sanningar.

– Inte en enda forskare har skapat en levande cell från ingenting i ett laboratorium. De kan inte skapa en lus, mus eller fästing från ingenting, säger Björn Ranelid.

Anders Holmberg påpekar att fysikprofessorn Ulf Danielsson, i en intervju med SVT, säger att Ranelid är ute på ”väldigt farlig mark”, riskerar spä på ”grogrund för olika typer av fundamentalism och vetenskaps­förnekande” samt kan ”förstöra för skolungdomar”. Ranelid bemöter Danielssons ord med att flera professorer som han talat med instämmer i att evolutionsläran och Big bang inte är obestridliga sanningar.

Anders Holmberg.

Efter en lång rad kritiska frågor byter Anders Holmberg ämne och frågar Björn Ranelid vad han menade med orden ”många svenska politiker har blod på sina händer och de förråder Sverige”, som författaren skrev i ett Facebook­inlägg för några år sedan.

– De [många politiker] har möjliggjort att människor som inte ska vara här, som är presumtiva och faktiska terrorister, åstadkommer en obotlig sorg och smärta för efterlevande, svarar Ranelid och lyfter fram den unga flicka som dödades i terrorist­attacken på Drottning­gatan i Stockholm för drygt sju år sedan.

Han påpekar att gärnings­mannen Rakhmat Akilov hade fått avslag på sin asylansökan, men ändå var kvar i Sverige. 

Holmberg dröjer kvar vid att författaren använt de starka uttrycken ”blod på sina händer” respektive ”förråder Sverige”.

– Anders, du är för klok för att du ska uppehålla dig så länge vid den meningen, säger Ranelid och beskriver sina skarpa formuleringar som bilder av sin sorg och smärta över att medmänniskor utsatts för våld. 

Anders Holmberg fortsätter lägga fokus på Björn Ranelids ordval, varpå den sistnämnde till slut ber om ursäkt.

Björn Ranelid.
Powered by Labrador CMS