Nyheter

Bedjare på Järva: ”När vi tar semester från bönen så skjuts det”

En man sköts till döds i Rinkeby på juldagen. Foto: Ali Lorestani/TT
Varje onsdag går Järvabedjarna en bönevandring genom någon av orterna. Foto: Börje Norlén
Invånarna i Husby bjuds på kaffe, samtal och förbön på fredagarna. Foto: Börje Norlén
Patricia Ask. Foto: Börje Norlén

Mot alla odds har skjutningarna i Järvaområdet i Stockholm gått ner. Eldsjälarna i bönenätverket ”Hopp för Järva” är övertygade om att det är deras ihärdiga böner som gör skillnad.– Så fort vi ”tar semester” från bönen är det som om mörkret kommer tillbaka, säger Patricia Ask, ledare för nätverket.

Publicerad Senast uppdaterad

Att ställa sig i gapet gör en enorm skillnad för att mota ut mörkret. Det handlar om att försvara sitt område, men också om att inta ny mark.

Patricia Ask

Hopp för Järva

• Består av ett tiotal personer som regelbundet ber för Järvaområdet.

• På måndag till torsdag har de digitala bönesamlingar klockan 08.00–09.00. Dessa brukar samla drygt fem personer.

• På onsdagar har de bönepromenader som brukar samla runt tio personer. Promenaden startar klockan 18.00 och utgår oftast från t-banestationen i de olika orterna.

• På fredagar har de lovsång och tillbedjan i Frälsningsarméns lokal i Husby klockan 14.30–16.00. Därefter har de kaffeservering och evangelisation i området.  

• På lördagar klockan 11.00 har de bön i lokalen Folkets Husby tillsammans med Ann Nielsen från Sverigebönen.

• På söndagar har de gudstjänst klockan 11.00 i Frälsningsarméns lokal i Husby.

• Den sista söndagen varje månad har de ett stormöte tillsammans med andra bönenätverk i Folkets Husby klockan 18.00. Dessa samlingar brukar samla 30–40 personer.

Rapporter om skjutningar, sprängningar och andra våldsdåd har blivit vardagsmat för svenskarna. Den 12 januari, i 19.30-avsnittet av Rapport, fick tv-tittarna dock ta del av ett positivt besked.

”Samtidigt som dödsskjutningarna i Sverige ökade stort under 2022 så har de något överraskande gått ner i Järvaområdet i Stockholm”, sade nyhetsankaret Fredrik Skillemar.

Därefter kom grafik som visade hur kurvan för både dödsskjutningar och övriga skjutningar gått ner sedan 2021.

År 2021 var det nio dödsskjutningar i Järvaområdet – men år 2022 ”endast” två. Totalt under 2021 förekom 21 skjutningar i området – men året därpå skedde det ”endast” nio.

Förklaringen som ges i inslaget är ett effektivt samarbete mellan polis, socialtjänst och kriminalvård – lokalpolischefen Anders Djurestad förklarar att de arbetar individbaserat och ständigt frågar sig vem som ska skjuta eller skjutas inom två veckor.

Patricia Ask, ledare för nätverket ”Hopp för Järva” är dock övertygad om att det även finns andra förklaringar. Hon berättar att de sedan 2021 är en grupp som ber strategiskt för Järvaområdet varje dag.

– Självklart är det bönen som har påverkat, säger hon.

På måndag till torsdag ber de via videosamtal på morgonen; på fredagar har de lovsång och tillbedjan i Frälsningsarméns lokal i Husby efterföljt av evangelisation; på lördagar har de bön tillsammans med Ann Nielsen från Sverigebönen; och på söndagar har de bön i en gudstjänst för området. Därtill har de bönepromenader i området varje onsdagskväll.

Bönerna de ber är, enligt Patricia Ask, mycket strategiska: De ber för förändrade hjärtan hos de kriminella; de ber för beskydd över företagen; de ber för att projektet Bibeläventyret ska få komma in på skolorna; och de ber för att det ska bli fler kristna lärare på skolorna. Framför allt ber de för att människor i Järvaområdet ska få Guds ljus i sina liv, genom frälsning.

Gemensamt för de olika bönerna är att de gäller just de sex orter som brukar räknas som Järvaområdet: Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Husby, Akalla och Kista.

När det gäller bönepromenaderna varvar de mellan dessa orter så att varje ort får ”på plats-bön” var sjätte vecka.

Hur kan ni veta att det är bönerna och inte polisens nya strategi som är orsaken till trendbrottet?

– Det är självklart att alla goda insatser hjälper till – jag vill inte förringa andras arbete – men olika strategier har ju testats i många år utan att så mycket skett. Bön till Jesus gör all skillnad i världen.

Patricia Ask berättar att de fått se konkreta exempel på detta – så fort de ”tagit semester” från bönen har något skett, som exempelvis juldagens dödsskjutning i Rinkeby.

– Det är som om mörkret intar mark när vi backar, säger hon.

Vad får ni för reaktioner på ert arbete?

– Många som vi pratar med säger att det har blivit lugnare. En kvinna som jag pratade med nyligen sa att hon hade tänkt flytta, men nu bestämt sig för att stanna. Generellt bygger vi goda relationer med muslimer – många hejar på oss när vi står vid vår kaffevagn och evangeliserar – men en gång var det några salafister som försökte störa oss, säger Patricia Ask.

Hon berättar att salafisterna lugnade sig när bedjarna hade förklarat att de endast stod på platsen för att prata med folk och be.

Enligt Patricia Ask finns det flera muslimer som i hemlighet har blivit kristna på Järvaområdet. Dessa personer brukar bedjarna vara noggranna med att inte ha en för märkbar kontakt med, eftersom det skulle kunna vara farligt för dem.

Patricia Ask berättar vidare att de har fått se några personer bli helade då de bett för dem; en man vars fotsvullnad gick ner och ett par personer vars ryggsmärtor försvann.

Känner polisen till ert arbete?

– Ja, de vet att vi är där. Vi brukar ha en representant på plats när det är möte mellan polisen och civilsamhället. Vi ber för polisen också.

Patricia Ask har själv inte haft direktkontakt med polisen, men har uppfattat det som att de är glada för nätverkets insatser.

– De är tacksamma och glada för alla goda krafter, säger hon.

Eldsjälen på Järvafältet skulle önska att fler kristna klev fram och gjorde liknande initiativ på andra platser i Sverige – att fler tog ett apostoliskt ansvar för sin ort.

– Det gör en enorm skillnad. Jesus Kristus kan förändra allt, säger hon.

Vad är målet med ert arbete?

– Förvandlade och upprättade människor – att de får förstå att det finns hopp för dem här och nu och att Gud har en plan för deras liv. Vi vill se en upprättad stadsdel där våld och kriminalitet har raderats ut. Och vi tror att det är möjligt – med Guds kraft.

Patricia Ask avslutar med att skicka med bibelordet från Hesekiel där Gud säger att han sökte efter människor som kunde ”bygga en mur och ställa sig i gapet”, men inte fann någon.

– Att ställa sig i gapet gör en enorm skillnad för att mota ut mörkret. Det handlar om att försvara sitt område, men också om att inta ny mark.

Powered by Labrador CMS