Nyheter

Alkoholprov kan vara för svåra

Från och med årsskiftet ska den som ansöker om tillstånd för alkoholservering göra ett särskilt prov om alkohollagen.Men många krögare anser att proven är för svåra.– Det är alldeles för tidigt att drag några slutsatser om provet, säger Folkhälsoinstitutets Matz Larsson.

Statens folkhälsoinstituts kunskapsprov är en av flera delar i prövningen om en sökande ska anses som lämplig för att få ett serveringstillstånd av alkohol eller inte.
Ett prov som många krögare känner är för svårt.

På Folkhälsoinstitutet tycker avdelningschefen Matz Larsson att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om provet är för svårt eller innehåller några pedagogiska svårigheter.
– Det här är ett nytt prov, men vi håller på att utarbeta en statistikfunktion i vårt program, så att vi om några veckor kan se hur många som gjort om provet flera gånger.
Är det generellt för lätt att få ett alkoholtillstånd i Sverige, tycker du?
– Det kan vi inte säga att det är. Däremot är det viktigt att kommunerna gör återkommande tillsyn av krogarna, efter att krogen fått ett serveringstillstånd. Gärna i samverkan med polisen. Tillsynen bör öka.
Men nykterhetsorganisationen IOGT-NTO menar att det är bra med prov, eftersom det på så sätt blir ordning och reda bland alkoholtillstånden.
– Är det något moment som krögaren upplever för svårt i hanteringen kan man alltid be om hjälp. Det där kan man lösa om man vill, säger Anna Carlstedt, förbundsordförande.
Per Blanck, forskare kring alkoholförebyggande insatser vid Göteborgs universitet, menar att göra provet utan att först gå en utbildning, är som att ta körkort som privatist.
– Man tror att man kan klara det, utan att först öva, säger han.
Han menar att alla har nytta av en strävan efter att få en mer ansvarfull alkoholservering på landets krogar genom exempelvis dialog mellan kommunerna och krognäringen.
Vad kan det få för konsekvenser i långa loppet, förutom att man kanske blir kuggad på provet?
– Genom att gå en utbildning får man bredare kunskap om alkohol. Framför allt handlar det om att få diskutera med de andra deltagarna. Utbildning ger ofta mer än vad proven kan testa. En oansvarsfull alkoholservering ökar riskerna för slagsmål, våld och kränkningar. Både för de som har druckit, men också för dem som i närheten.

Anna Carlstedt ställer sig också frågande till att kunskapsproven inte föregås av någon obligatorisk utbildning.
– Alkohol är ju inte vilken vara som helst, utan beroendeframkallande. Därför är det väldigt viktigt att man har bra kunskap om hur man ska hantera situationer som uppstår och vilket ansvar det för med sig. Men det återstår att se hur det går. Jag är ändå övertygad om att många krögare kommer att ordna utbildningar på frivillig väg även i fortsättningen, säger hon.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS