Närbild
Samuel litar på att Gud är med mitt i mörkret
Efter att ha drabbats av utbrändhet har Samuel Teglund kämpat med ångest, stress och sjukskrivningar under många år. Men mitt i allt har han fortsatt att lita på Gud, och även om en del av symptomen fortfarande finns kvar så har han ett fungerande liv i dag.
– Jag har fått en fördjupad kärlek till Jesus, säger han.
Under en intensiv period i livet, med mycket jobb och två små barn, hamnade Samuel Teglund i utmattningssyndrom. Under ett antal år kämpade han sedan med återkommande sjukskrivningar.
I dag jobbar han heltid och har hittat ett sätt att få tillvaron att fungera, även om psykisk ohälsa, stress och ångest fortfarande är en del av hans liv.
Och mitt i allt har Samuel fått erfara att Gud är med.
– Han är med genom dödsskuggans dal. Även om mina känslor inte alltid kan fånga upp det så är hans nåd alltid densamma, säger han.
Samuel minns ett tillfälle då han vaknade med samma ångest och stress som han somnat med kvällen innan.
– Jag bara suckade till Gud att jag inte ville vara på den där platsen i livet. Omedelbart kom en tanke som jag tror var från honom: ”Men jag är ju här.”
Även om mina känslor inte alltid kan fånga upp det så är hans nåd alltid densamma.
Samuel Teglund
Samuel refererar till Bibelns berättelse om Jakob som har betytt mycket för honom. En gång hade Jakob flytt ut i öknen, bort från sin kaotiska situation, och drömde om änglar som gick upp och ner för en stege. När han vaknade sade han: ”Gud är verkligen på den här platsen och jag visste det inte.”
– Det var lite så jag kände den där morgonen. Det finns ingenstans vi kan hamna där inte Jesus är. Även om vi är på botten är han med och kan hjälpa oss att komma vidare.
Under de jobbiga åren har Bibeln blivit allt mer central för Samuel. Han har ofta talat ut Guds löften över sitt liv, eller snarare viskat fram dem.
– Även om jag inte såg någon omedelbar förändring så fäste jag mitt hjärta vid Guds ord och litade på att han skulle dra mig åt rätt håll. Och långsamt vände det.
Samuel menar att långsamma mirakler inte är sämre än snabba. I processen kan vi få med oss saker vi aldrig skulle ha fått om det hade gått i en handvändning, förklarar han.
När han hamnade i utbrändhet var det sällan han kunde känna Guds närvaro och han insåg att den känslomässiga upplevelsen av Gud kanske hade fått lite för stor plats i hans liv.
– Jesus är Ordet. Det är viktigt att lyssna på sina känslor, men inga känslor kan förändra det som står skrivet eller ta bort Guds löften. Bibeln blev en livboj för mig – en klippa att stå på, att falla på och klamra sig fast vid i tuffa tider, säger Samuel.
Bibeln blev en livboj för mig – en klippa att stå på, att falla på och klamra sig fast vid i tuffa tider.
Samuel Teglund
Han återkommer till Jakob i Bibeln, hur det flera gånger upprepas att han var välsignad; att han trots många år av svårigheter, kriser, vilsenhet och ensamhet var ledd och använd av Gud.
Samuel har aldrig tvivlat på Guds existens. Däremot hade han svårt att förstå hur Guds godhet såg ut i den situation han befann sig i.
Har din gudsbild förändrats under de här åren?
– Jag har fått en fördjupad kärlek till Jesus och ser att han är kvar. Jag har kanske haft en bild av att han sopar framför mig som en curlingförälder, men sådan är inte vandringen med honom i vare sig Bibeln eller i kyrkohistorien. Gud verkar i det stora och han har en plan bortom min dalgång.
En läkare ordinerade Samuel antidepressiva läkemedel, något som också har varit till hjälp för honom. Kost, motion och sömn är andra viktiga bitar på vägen ur krisen, liksom gemenskap och att kunna öppna sig för sina närmaste.
Samuels pappa var pastor och är numera pensionerad. Han har själv gått igenom perioder av psykisk ohälsa och kunnat ge råd utifrån sina egna erfarenheter.
Att isolera sig när man mår dåligt är ingen bra strategi, även om man kan behöva vara själv ibland för att återhämta sig, menar Samuel.
– Vi är inga superhjältar, utan svaga, bräckliga och alltid beroende av Guds nåd, konstaterar han.
Det är enligt Samuel också viktigt att vara ärlig mot Gud.
– Jag har varit arg på honom hundra gånger och gnällt över att han inte gripit in. Det gjorde även kung David i sina psaltarpsalmer i Bibeln. Han hade ångest och klagade, men det mynnade alltid ut i lovsång till slut.