Krönika

I syrien härskar Assad - och kaos

Regimkritiska syrier demonstrerar mot landets president, Bashar Assad, på al-Assytorget i staden Hama. Bilden är tagen den 22 juli med mobiltelefon av en privatperson. På arabiska står: Vi kommer aldrig att glömma våra martyrer och fångar.

Hur många syrier har blivit ihjälskjutna i dag?Hur många blir det i morgon? Övermorgon?Hur många utsätts för tortyr?Svar: vi vet inte säkert. Alla siffror – och andra faktauppgifter – är osäkra.

Däremot vet vi med säkerhet att svaret på samtliga frågor är: många, alltför många. Syrien är – utan överdrift – ett näste av ondska och våld, en diktatur i upplösning och ett fruktansvärt lidande land. Särskilt utsatta är de cirka 10 procent av en befolkning på 22,4 miljoner som bekänner sig till kristendomen. En ungefär lika stor grupp, den muslimska sekten alawiterna, är Syriens härskare – med rätt att förtrycka.

Dagens härskare, Bashar Assad, alawit och tidigare barnläkare i London, är, liksom sin far Hafez, listig, grym och hänsynslös. Han befinner sig i en minst sagt svår situation:
Det senaste arabiska upproret började i Tunis i januari i år och slutade med regimens fall. På samma sätt störtades det väldiga Egyptens Hosni Mubarak – efter 30 korrumperade år vid makten. Upproret nådde Syrien
i mars, när studenter som satt upp regimfientliga plakat aresterades och torterades. Bashar slog till med stridsvagnar och fotförband. I maj verkade regimen ha segrat, men i stället tilltog revolten, pådriven inte minst av rapporter på internet, som berättade om en 13-årig pojke som blivit arresterad och torterad till döds. I slutet på juli hade 1 600 civila syrier dödats. 10 000 rapporterades arresterade eller "saknade".

En lång rad städer drabbades, inte minst Hama, där Hafez Assad en gång genomförde masslakt. Syriens ekonomi – alltid sårbar – dök på näsan och har, givetvis, inte återhämtat sig. Turismen, en viktig inkomstkälla, har mer eller mindre upphört – vem vill riskera att bli skjuten eller nertrampad? – och utländska investerare skyr landet som pesten.
Just nu förvärras situationen av att vi befinner oss i fastemånaden Ramadan, då stora grupper samlas för att be till Allah, men också för att diskutera – och ofta fördöma – regimen. Slagsmål och demonstrationer, liksom arresteringar och skottsalvor tillhör ordningen för dagen (om det är ordet) i dussintals städer och okänt antal byar. Syrierna lever i kaos och skräck och ingen protesterar när en rad organisationer konstaterar, att Syrien tillhör de sämsta länderna i världen när det gäller mänskliga och medborgerliga rättigheter.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS