Ledarkrönika
2024 – ett år av bön
Jag skriver denna krönika på en av de sista dagarna av år 2023; när du läser den har år 2024 redan inletts. I övergången till ett nytt år känns det angeläget att försöka lyssna in Guds tankar för det nya året.
Under många år har vi, i de församlingar där jag har fått förmånen att vara föreståndare, arbetat utifrån ett årsmotto, ett motto som vi har anslagit i en visionsgudstjänst i början av året. Sedan har vi under året byggt predikoserier utifrån det. På det sättet har förkunnelsen inte bara bestått av lösryckta predikoteman, utan det har funnits en röd tråd genom årets förkunnelse.
Numera står jag ju inte i en församlingstjänst och har därför inte möjligheten att påverka valet av årsmotto. Men personligen är jag angelägen att ändå hitta vad som ligger på Guds hjärta för det nya året.
Jag tror att 2024 behöver få bli ett år av bön. Inte ett år när vi bara pratar om bön utan där vi verkligen praktiserar det. Vi behöver år 2024 leva i bön, både enskilt och gemensamt.
I bergspredikan säger Jesus: ”Be, och ni ska få. Sök, och ni ska finna. Bulta, och dörren ska öppnas för er. För var och en som ber, han får, och den som söker, han finner och för den som bultar ska dörren öppnas” (Matt 7:7–8).
Men det här kan ju låta lite förenklat. Det här med bön och bönesvar fungerar ju inte alltid med en självklar automatik. Vi har alla bett och erfarit att bönesvaret – i den form som vi hade förväntat oss det – har uteblivit. Men ett sätt att se på det här bibelordet är att det handlar om en intensifiering i bönen.
• Be! Det första steget i bönen är helt enkelt att vi börjar att be. Ett problem är att vi vet att vi borde be, vi vet att en förutsättning för att få bönesvar är att vi ber, men alltför ofta leder inte vår insikt till att vi faktiskt på allvar börjar be.
Men det är där som vi måste börja.
• Sök! Jesus sade att om vi bad så skulle vi få. Ibland kommer bönesvaren snabbt och enkelt, men ibland förhåller det sig inte så. Då frestas vi att ge upp och tänka att det här med bön inte fungerar. Då kan vi i stället behöva gå vidare för att verkligen söka i bönen. Vi kan söka Gud på ett fördjupat sätt.
Vad vill han säga till oss? Vi kan be honom att utrannsaka våra hjärtan för att se om det finns något i oss, eller i våra motiv, som behöver förändras. Eller kanske behöver vi få uppenbarelse om att det är något helt annat som står i vägen för bönesvaret.
Men uthållighet är inte vår bästa gren i svensk kristenhet. Därför tror jag att vi behöver lära oss att stå kvar och bulta i bönen.
Sökandet i bönen är en fördjupad process som kan hjälpa oss, både att komma närmare Gud och att finna det som kan föra oss vidare.
• Bulta! Det finns ingenting som Jesus betonar mer i sin undervisning om bön än just vikten av uthållighet. Men uthållighet är inte vår bästa gren i svensk kristenhet. Därför tror jag att vi behöver lära oss att stå kvar och bulta i bönen.
När bönesvaret dröjer beror det aldrig på att Gud är ovillig att svara på bön, men det kan ibland bero på att Gud vill pröva våra hjärtan. Hur angelägna är vi egentligen? Är vi villiga att stå kvar och bulta på bönens port när bönesvaret dröjer?
2024 behöver bli ett år där vi på ett djupare sätt överlåter oss till bön. Låt oss be, söka och bulta i bönen.