Hela denna artikel är en annons
Evangeliet bryter fram på nya vägar och stigar i Sahel
I ett av världen svåraste och farligast områden – Sahel i Västafrika – riskerar människor allt för Jesus. Modiga kristna tar evangeliet till nya platser och onådda människor blir nådda.
Sahel kallas det område i Västafrika som sträcker sig från Senegal i väst till Sudan i öst. Här finns några av de minst nådda folkgrupperna i världen. Området är farligt och politiskt instabilt – spänningarna mellan länderna i Sahel har resulterat i allt fler militärkupper och dödliga attacker den senaste tiden.
Värst är det i Mali, Burkina Faso och Niger. De tre länderna har 2024 brutit sig loss från det västafrikanska samarbetet ECOWAS och nationernas relation med Afrikanska Unionen är ansträngd. Människor tvingas fly och islamister rör sig nu över gränserna.
Även i länder som tidigare varit säkra lever människor i oro. I regionen finns det också en utbredd förföljelse av kristna och det kommer rapporter om människor som hotas och misshandlas för sin tro på Jesus. Familjer splittras och människor lever i utanförskap.
Men mot alla odds kan man se hur evangeliet sakta bryter fram över Sahel. IBRAs medarbetare på plats vittnar om genombrott. Det finns människor som trots förföljelse och hot väljer Jesus, och själva är med och gör fler folk till lärjungar. Ett exempel är arbetet i Mali. De senaste tio åren har det börjat sändas radio på nya platser i landet, vilket leder till att människor får möjligheten att möta Jesus.
En kyrka i månaden i tio år
IBRA har undervisat om lärjungaresan i Mali sedan 2014. Genom bibelupptäckargrupper kan evangeliet upptäckas och spridas i städer och byar. Det har bildats en kultur där lärjungar gör lärjungar. Under de senaste tio åren har över 120 församlingar planterats i landet – en kyrka i månaden skulle man kunna säga. Uppföljningsarbetet har vuxit starkare och antalet troende i landet har ökat snabbt. Evangeliet når nu fler människor i Mali.
I IBRAs partnerstudio på plats händer det fantastiska saker för Guds rike. Här spelas det in kristen radio som leder människor till tro. Silas och Lydia är två medarbetare som arbetar i studion. Silas är pastor och medieansvarig, medan Lydia är administratör och delaktig i produktionen. Programmen sänds på ett fyrtiotal lokala FM-radiokanaler i Mali. Majoriteten av dessa är icke-kristna, vilket gör att många olika människor kan nås av budskapet.
Till studion kommer lokala pastorer regelbundet och spelar in enskilda program, men det görs också mycket annat.
– Vi spelar bland annat in program som riktar sig till olika grupper. Till exempel pastorer, kvinnor och ungdomar. Jag själv gör program om förlåtelse och upprättade relationer utifrån bibelupptäckarstudier, berättar Lydia.
Verksamheten har över sextio personer utspridda i landet som arbetar med uppföljning och bibelupptäckargrupper. Hälften av dem är pastorer, men alla har tränats i att göra lärjungar. Det är både män och kvinnor som följer upp lokalt, som i sin tur får stöttning från studion.
– Tack vare medlen från IBRA har vi kunnat besöka människor på plats, men vi ringer också för att kolla hur arbetet går, och bjuder in dem till vår studio. Då ses vi och pratar om utmaningar och hur vi ska arbeta oss igenom dem, säger Lydia.
2018 var bibelupptäckargrupperna i landet få och små. Teamet besökte fem eller sex grupper med bara några få medlemmar i varje. Tack vare engagerade människor på plats och en IBRA-satsning 2018 ser det annorlunda ut i dag; grupperna är nu stora och många.
Vad beror tillväxten på?
– Den första hemligheten är bönen. Vi har bett mycket och vi vet att Sverige ber för oss. Den andra hemligheten är hur vi närmar oss folket. Varje kultur är annorlunda. När vi kommer till en ny plats känner vi in och ställer oss frågorna: ”Hur är det här? Vad kan vi göra här?” Man måste vara flexibel till människors kultur. Det vi kan säga är att om man hittar någon som är rätt person på en plats så kommer Gud att verka, det har vi sett, säger Silas.
Det försämrade säkerhetsläget har påverkat studions sätt att arbeta. Förut sändes programmen i hela landet, men nu har vissa radiostationer valt att avsluta samarbetet. Även uppföljningsarbetet påverkas då det är svårt att hålla i gång bibelupptäckargrupperna. Många människor är på flykt och andra är rädda för att samlas.
Befolkningen i landet längtar efter återbyggnad och återupprättelse. På grund av säkerhetsläget, översvämningar, stängda skolor och höga matpriser råder det kris i landet. Mycket av responsen som kommer till studion berör dessa frågor. Teamet gör vad de kan för att möta den.
– Vi försöker anpassa våra program till det som oroar människor just nu. De handlar bland annat om förlåtelse, upprättelse, familjesituationer, droger och alkohol. Det har uppskattats och människor vill ha mer av det, säger Silas.
I ett land som Mali finns det alltid behov att fylla. Just nu strular elen i studion och inspelningsutrustningen behöver förnyas, men teamet väljer att fokusera på målet.
– Det finns stora behov, men det vi fokuserar på är att Jesus ska bli synlig och upphöjd. Vi är inte rädda för krisen i landet. Vi vet att Jesus är med oss genom allt. Det känner vi oss trygga i. Om man ska vänta tills läget är lugnt för att göra Guds uppdrag så är man fel ute, säger Silas.
Finns det något särskilt vi ska be för?
– Att Gud ska leda vårt arbete, att situationen i landet ska bli bättre och att människor ska bli frälsta. Be också särskilt för genomförandet av fler utbildningar […] Vi vill utbilda fler unga människor i radio- och mediateknik, säger Lydia.