Abort

Aborter nära födseln är en verklighet i USA – medier tysta

Abort är tillåtet ända fram till födseln i vissa delstater i USA. Bilden visar en klinik som tillhandahåller aborter Louisiana.

Nej, Demokraterna vill inte att bebisar ska kunna ”avrättas” efter födseln, som Donald Trump sade i presidentvalsdebatten med Kamala Harris. Men sant är att demokrater har förespråkat abort i samband med förlossning, att det förekommer aborter nära inpå födseln, att flera delstater helt saknar abortgräns och att barn som överlevt abort får självdö.

Publicerad Uppdaterad

Trumps påstående om abort i debatten som ägde rum den 10 september  hånades av Harris och ledde till en våg av ”faktagranskning” i såväl amerikanska som svenska medier där det påpekas att den stora majoriteten av aborter utförs ”tidigt” i graviditeten. Som exempel nämns statistik som visar att drygt en procent av aborterna i USA utförs efter vecka 21. Vecka 21 är dock tre veckor efter Sveriges, med europeiska mått, mycket liberala gräns för fri abort på 18 veckor. 

2017 utfördes 862 000 aborter i USA. Det handlar i så fall om mellan 8 500 och 9 000 aborter som varje år utförs i landet efter den tid då så kallad livsduglighet blivit en faktor.

Presidentkandidaten Kamala Harris parti har tidigare röstat för att rätt till abort utan tidsgräns ska införas i hela USA.

Kamala Harris antydde i debatten att det inte förekommer att kvinnor begär sen abort för annat än exceptionella skäl såsom risk för hälsa och liv. Men en undersökning gjord 2013, som Washington Post hänvisar till, menar att de flesta extremt sena aborter som görs mellan graviditetsvecka 20 och 28 inte alls beror på missbildningar eller hälsorisker. Uppskattningen är att mer än hälften av dessa fall utgörs av aborter där dessa skäl helt saknas. 

Efter debatten blev flera klipp på sociala medier virala där kvinnor ringde till abortkliniker och uppgav sig vara i åttonde eller nionde graviditetsmånaden och ville göra abort, något som fick positivt gensvar. Faktum är att nio delstater samt Washington DC helt saknar en övre abortgräns. 

Och i delstater som har en veckogräns finns det ändå möjlighet att få en abort långt fram i graviditeten. I delstaten New York är gränsen på pappret satt till vecka 24, men ifall kvinnans ”liv eller fysiska eller psykiska hälsa” anses vara ”i fara” kan hon få en abort även efter denna vecka. Orsaken till aborten kan stanna mellan vårdgivaren och kvinnan, vilket gör att det inte går att veta av vilka skäl kvinnor får en abort mellan vecka 24 och födseln. 

Företrädare för Demokraterna har ofta hävdat att abort fram till födseln är en myt och ett absurt påstående, men samtidigt finns det många exempel på hur partiets främsta representanter vägrar besluta om en övre abortgräns. 2019 var Kamala Harris en av flera ledande i Demokraterna som röstade emot lagstiftning för att skydda spädbarn som föds levande efter misslyckade aborter. 

Det finns också demokrater som har försvarat abort vid förlossning, något Världen idag skrev om 2019. En av dem som försvarade detta var Virginias demokratiska guvernör Ralph Northam. Han menade att ett foster – med till exempel missbildningar – skulle kunna aborteras vid förlossningen och om det levde när det kom ut skulle det vara upp till kvinnan och läkaren vad som skulle göras då. 

Det var antagligen detta som Trump syftade på då han sade att West Virginias tidigare guvernör tycker att bebisar ska kunna avrättas efter födseln, fast Trump blandade ihop delstaterna och syftade på Virginias tidigare guvernör. Längre fram i debatten sade han också rätt, det vill säga Virginia. Trump sade dock också att Kamala Harris vicepresidentkanditat Tim Walz förespråkar att bebisar dödas efter att de fötts fram, och det finns det så vitt Världen idag vet inga belägg för. 

Tim Walz var däremot förra året med och ändrade en lag i Minnesota, vilket innebär att man inte längre behöver rädda barn som föds levande efter en abort. Enligt lagstiftningen som varit på plats sedan 1976 var vårdpersonal tvungna att använda alla tillgängliga resurser för att ”bevara liv och hälsa” för ett barn som föds levande efter exempelvis en abort. Men meningen om att bevara barnets hälsa och liv ströks, och ändrades till att man ska ta hand om barnet. I praktiken ska barn som föds levande efter en abort alltså inte försöka räddas, utan endast omvårdas.

Flera experter i USA menar visserligen att försök att rädda ett barn i detta skede är lönlöst och kan bidra till ökat lidande. Samtidigt menar kritiker att språket blottlägger en syn på barnet som är avhumaniserande. Det leder också till inhumana situationer när barn i detta tillstånd inte vårdas, utan i princip får ligga och självdö. 

2022 återfanns exempelvis fem döda bebisars kroppar i lådor utanför en abortklinik Washington DC. Kropparna beskrivs som svårt skadade och krossade och bedöms ha aborterats bara veckor innan den uteblivna födseln. 

Demokraterna i senaten röstade 2022 för att abort utan tidsgräns ska vara tillåtet i hela USA, förslaget föll dock. Utöver de delstater som saknar abortgräns har flera en gräns som går vid ”livsduglighet”. Exakt hur detta tolkas är oklart. Warren Hern är en känd abortförespråkare och hyllad abortutförare i USA som vid sin klinik i delstaten Colorado utför extremt sena aborter. 

I en intervju med The Atlantic menar han att livsduglighet inte bestäms utifrån hur långt en graviditet är gången utan av ”en kvinnas vilja att fullfölja den”.

Powered by Labrador CMS