Nyheter

Ingen rättegång mot misstänkt polischef


Ingen rättegång mot
misstänkt polischef Har polisens brottsliga informatörsverksamhet beskyddare högt upp i den svenska statsförvaltningen? Och har de poliser som ägnat sig åt denna illegala verksamhet, haft stöd från Sveriges högsta politiska ledning, vilket för tankarna till 1970-talets IB-affär och 1990-talets Ebbe Carlsson-härva?
I denna granskande artikelserie kan vi visar hur rättsväsendet förlamas när dessa brott skall beivras. Vi frågar: varför denna obeslutsamhet?


Den 4 oktober 2006 beslutade åklagare Björn Eriksson på riksenheten för polismål att inleda en förundersökning mot polischefen Tage Åström.
Strax dessförinnan hade poliskommissarien framträtt i riksmedier, bland annat i Dagens Nyheter, som en centralfigur i polisens kamp mot organiserad brottslighet.
Tage Åström ingick i en specialstyrka inom Stockholmspolisen med specialbefogenhet att bekämpa grov kriminell brottslighet.
Den förundersökning som inleddes pekade på att poliskommissarien använde sig av den dömde polischefen Olle Liljegrens informatörs- och infiltratörsnätverk.
Förundersökningen inleddes eftersom Tage Åström misstänktes för att ha utnyttjat sina kontakter i den undre världen för privata vinstsyften – och för att själv utföra brottsliga handlingar.
Förundersökningen gällde grovt mutbrott och grovt tjänstefel.
Det var när den tyska polisen avlyssnade en internationell ekobrottsling, som de till sin stora förvåning också fick höra hur polischef Tage Åström erbjöds 200 000 kronor av några ekobrottslingar för att plantera narkotika hos två Stockholmskrögare.
Tanken var sedan att han själv skulle initiera en husrannsakan från polisen och på så sätt få restaurangägarna i fängelse.
Därmed skulle polischefen hjälpa eko-brottslingarna att bli av med de ekonomiska krav som krögarna hade på dem.

Enligt åtalet mot polischef Tage Åström erbjöds han – förutom stora penningsummor – även gratis mobiltelefoner och en tv-apparat, för att utföra dessa spektakulära handlingar.
Den polisinformatör som var kontaktperson mellan polischefen och den åtalade uppdragsgivaren, erbjöds dessutom tjänster och information från olika polisregister.
Förutom att polischefen skulle anlitas för att – mot betalning och via sina kontakter i den undre världen – plantera narkotika hos dessa besvärliga fordringsägare, agerade polischefen dessutom säkerhetskonsult och hotade fordringsägarna med skatteproblem.
Tage Åström och hans uppdragsgivare mötte de två restaurangägarna på ett möte som anordnades på Royal Viking i Stockholm den 5 juli 2005.
Under mötet framförde Tage Åström hot om att restaurangägarna skulle kunna få polisens ekorotel på sig, uppger restaurangägarna i polisförhören.
"Jag sade till honom att han var en cowboy och en korrupt polis," berättar en av restaurangägarna.
"Åström sade att eftersom jag var i restaurangbranschen, fanns det tillfällen då han kunde assistera vid skatteproblem och liknande och att det också kunde finnas tillfällen då han kunde vara ohjälpsam i dessa frågor."
"Jag tog detta som ett direkt hot, vilket jag berättade för honom. Det här hände i slutet av mötet. Jag frågade honom om han hade fler hot att framföra. Han svarade inte och mötet avslutades..."

De restauranger som
krögarna ägde, utsattes mycket riktigt för en granskning av ekoroteln.
"Jag tror att herr Åström var indirekt involverad i sammanbrottet för våra sex restauranger i Stockholm. Jag tror att Tage Åström använde sina kontakter bland regeringsanställda för att orsaka så mycket finansiell skada som möjligt för vårt företag och för oss", säger restaurangägaren i polisprotokollen.
Tage Åström följde även med på ett nytt möte två dagar senare, den här gången på restaurang Amaranten på Kungsholmsgatan i Stockholm.
Vad han inte vet är att de två restaurangägarna - som misstänkts för samröre med den irländska terroristorganisationen IRA - också har med sig en "egen" kriminalinspektör.
Så kommer det sig att polischef Tage Åström och kriminalinspektören – som båda har jobbat mot organiserad brottslighet – blir sittande vid ett eget bord på restaurangen, medan de tre brottsmisstänkta männen samtalar vid ett annat.
I ett avlyssnat telefonsamtal den 29 juni 2005 ställer den medåtalade polisinformatören en fråga till Tage Åström om det går bra att byta en mobiltelefon mot att polisinformatören får en pistol av polischef Tage Åström. I telefonsamtalet får poliskommissarien frågan:
"Sen tänkte jag att den där Glock:en (känt pistolmärke, red. anm.) du som inte gillar den, det är ingenting du kan avvara?..."

Fortfarande två och ett
halvt år efter att förundersökningen inleddes har någon rättegång inte genomförts. Och det finns fortfarande inget rättegångsdatum planerat.
Rättegången skulle egentligen ha hållits i Stockholms tingsrätt i maj förra året, men sköts upp eftersom en av de medåtalade i muthärvan inte infann sig.
Tingsrätten hade inte kunnat nå den frånvarande mannen med en delgivning.
Efter ett förslag från Tage Åströms advokat Johan Ericsson beslöt rätten därför att flytta fram rättegången till 21 och 22 oktober. Inte heller då hade tingsrätten lyckats nå den frånvarande mannen med delgivning.
Den frånvarande mannen blev dömd förra sommaren efter att svensk polis grep honom på ett hotell i Stockholm.
Mannen var efterlyst av tyska myndigheter och dömdes till villkorlig dom i Tyskland, med överenskommelsen att han skulle hålla kontakt med rättsliga myndigheter, en överenskommelse som han nu brutit.
Enligt uppgifter till Världen idag gömmer sig den åtalade mannen under en ny identitet i Asien. Mannen skulle ha inställt sig i Sverige för att tjäna av ett straff i juni förra året.

Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se Lär fler artiklar om polisens informatörsverksamhet här.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS